Enkla småbröd

Det här brödet bakade jag en helg – det tog slut direkt när alla tonåringar tyckte det var gott. Minimal arbetsinsats och härlig doft i huset.

Du behöver

5 dl fingervarmt vatten

1 dl mjölk

25 g jäst

2 tsk salt

1 msk honung

11 dl vetemjöl

1 1/2 dl grahamsmjöl

lite extra mjöl till utbaket

Gör så här

Mät upp vatten och mjölk. Smula jästen i en bunke och addera salt och honung. Häll över lite av degvätskan och rör ut jästen. Häll över resten av vätskan. Arbeta in mjölet. Degen ska vara lös. Strö lite vetemjöl över degen och låt jäsa i ca 90 minuter

Sätt ugnen på 250 grader

Häll ut degen på mjölat bakbord. Knåda inte utan tryck försiktigt ut degen med händerna. Dofta lite mjöl över brödet. Skär sedan i remsor ca 8 cm breda. Dela remsorna på snedden i ca 3 delar. Det gör inget att de får lite olika form och fason. Flytta över bröden till en plåt med papper. Grädda omedelbart mitt i ugnen. Ca 15-20 minuter. Låt svalna på ett galler utan handduk över.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s